Doe Het Niet Zelf

Groepsfoto-in-kader

Iedereen is wel ergens goed in, maar niemand kan alles. Dat hoeft ook niet. Anderen helpen je graag en het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Doe Het Niet Zelf is een laagdrempelig format, waarbij je netwerkt door te doen.

  • Locatie Landelijk. Met eerdere Doe Het Niet Zelf bijeenkomsten in Utrecht, Heerhugowaard, Schagen, Alkmaar, Krommenie, Harderwijk, Naarden, Amsterdam, Leiden, Wageningen, Huizen en Deventer.
  • Type project Sociale cohesie, doenersnetwerk
  • Initiatiefnemer Marcel van der Drift en Arnoud van den Heuvel

Doe Het Niet Zelf is een laagdrempelig format, waarbij je netwerkt door te doen. Zo leer je elkaar pas goed kennen. Het is een alternatief voor netwerken met praatjes en visitekaartjes. Of je nu een nieuw netwerk wil opzetten in je buurt, of een bestaand netwerk met ondernemers aanstuurt; het organiseren wordt gemakkelijker als je van tevoren weet wie wat aanbiedt en vraagt.

Met behulp van een Doe Het Niet Zelf-gebruiksaanwijzing en een interactieve matchmaker breng je zo je netwerk in kaart. Wie naar een bijeenkomst is geweest en het format verstaat, mag zelf organiseren. Probeer het eens.

De gedachte achter het doenersnetwerk

Iedereen is wel ergens goed in, maar niemand kan alles. Dat hoeft ook niet. Anderen helpen je graag en het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Mensen die bereid zijn om hun talenten voor de ander in te zetten, krijgen samen de mooiste dingen voor elkaar. Dat spaart tijd en geld. Onhaalbaar? Utopisch? Nee! Het is heel eenvoudig om zoiets te organiseren, met een kleine groep mensen, voor een dag(deel) of een avond.

Over Doe Het Niet Zelf bijeenkomsten

Doe Het Niet Zelf-bijeenkomsten zijn bedoeld om elkaar te helpen met concrete vragen die ter plekke aangepakt worden. Gratis. Daar komen mensen op af die bereid zijn om zich in te zetten voor een ander en niet te trots zijn om iemand om hulp te vragen. Zo kun je ontdekken of een samenwerking ‘werkt’.

Elkaar helpen hoeft niet één-op-één. Jij doet iets voor iemand en een ander helpt jou. Een grafisch ontwerper maakt bijvoorbeeld een logo voor een tekstschrijver. De tekstschrijver helpt een fotograaf zijn online tekst te structureren. De fotograaf maakt een profielfoto voor de grafisch ontwerper. Iedereen heeft kwaliteiten om een ander verder te brengen en mist weer vaardigheden die een ander kan versterken.

Doen is onderscheidend bij Doe Het Niet Zelf. Op onze netwerkevents met actie kun je laagdrempelig praten over wat je drempels zijn. In een bijeenkomst matchen we vraag en aanbod. Mensen helpen elkaar door meteen te doen. Het is een gratis uitwisseling van diensten, dus het netwerk is een geldloze bubbel.

Beide-in-kaderMarcel van der Drift en Arnoud van den Heuvel, initiatiefnemers Doe Het Niet Zelf

Meer weten?

Kijk op de website

Doe Het Niet Zelf zit ook op Twitter, Facebook en LinkedIn. Like en follow @DoeHetNietZelf

Stroom…

  • geeft advies hoe Doe Het Niet Zelf bijeenkomsten landelijk op te schalen;
  • brengt Doe Het Niet Zelf in contact met nieuwe potentiële organisatoren van bijeenkomsten;
  • zoekt mee naar nieuwe competente bestuursleden, waaronder een penningmeester; stelt een landelijk netwerk beschikbaar van maatschappelijke organisaties, bestuurders en politici;
  • verbindt Doe Het Niet Zelf aan andere sociale initiatieven.

Doe Het Niet Zelf biedt haar opleidingsprogramma en online toolbox aan andere Stroom initiatieven, Stroomversnellers en -ambassadeurs aan. Nieuwe organisators krijgen de mogelijkheid om een eigen bijeenkomst te organiseren, met eenmalig versterking van een ervaren moderator. Zo stroomt Doe Het Niet Zelf door heel Nederland.

Doe Het Niet Zelf
vlnr. Marcel, John en Arnoud.

Stroomversneller John Goedee is hoogleraar ketensamenwerking aan de Universiteit Tilburg. Hij ontwikkelde ook een digitaal samenwerkingsplatform. ‘’Maar de wereld bestaat uit meer dan nulletjes en eentjes. Hoe werken mensen samen?’’ Doe Het Niet Zelf organiseert bijeenkomsten waar mensen elkaar verder brengen. DHNZ heeft de technische infrastructuur en sociale regels om dat mogelijk te maken.

Initiatiefnemers Arnoud van den Heuvel en Marcel van der Drift zoeken naar manieren om de essentie van hun netwerkformat vast te leggen en zo te organiseren dat anderen het vrij kunnen gebruiken. ‘’Als je niet wilt delen, kun je ook niet samenwerken.’’ Tijdens het matchgesprek was de klik duidelijk aanwezig; hoe mooi is het dat Stroomversneller en Stroominitiatief elkaar gaan versterken?!

Doe Het Niet Zelf, powered by Stroom Nederland

DHNZ Breinstein (6)
Vlnr. Arnoud, Daniëlle, Stefanie en Marcel.

‘Elk soort nieuwe samenwerking is een avontuur.’ Hele leuke meeting met Arnoud van den Heuvel en Marcel van der Drift van stichting Doe Het Niet Zelf en Stefanie Omodei van Breinstein. De klik was wederzijds en we hebben afgesproken om de samenwerkingsplannen uit te werken.

Stroom Nederland verbindt Stroominitiatieven aan dit detacheringsbedrijf, dat haar trainees de gelegenheid geeft om tijdens Brein & Muscle dagen mee te denken én doen. Zo versterkten ze eerder dit jaar NewBees met advies en netwerk. Doe Het Niet Zelf gaat feedback en advies van een nieuwe generatie young professionals krijgen. Daarmee vergroten ze de maatschappelijke impact van hun bijeenkomsten, waar echte mensen elkaar helpen met het oplossen van echte vragen.

 

"Ons initiatief is eerder ondersteund met vermelding in een of ander online netwerk. We zijn nog nooit gehaald en gebracht op een station, voor een lang gesprek met een partij die bij ons past. Wat Stroom Nederland doet is echt uniek. Heel waardevol."

Beide-in-kaderMarcel van der Drift en Arnoud van den Heuvel
Doe Het Niet Zelf
www.doehetnietzelf.org
Doe Het Niet Zelf
Doe Het Niet Zelf Stroomsessie

8 juni 2018 – Een geslaagde Doe Het Niet Zelf Stroomsessie bij Manifesto, met deelnemers uit het Doe Het Niet Zelf netwerk van zelfstandig ondernemers en het Stroomnetwerk van sociale initiatieven. Een middag aan de slag, met en voor elkaar. Ieder vertelde gewoon waar mee bezig te zijn en schetste z’n vraag en aanbod. We werkten voor elkaar aan oplossingen en iedereen vond goede matches. Samen versterken we elkaar!