Groeiend Denken

Groeiend Denken

Net als bij fysieke training is het van belang om kinderen ook mentaal te trainen. Gelukkig wordt daar steeds meer aandacht aan besteed en Groeiend Denken initiatiefnemer Daniëlle Buis wil deze lijn voortzetten. Daniëlle heeft in haar jeugd zelf veel baat gehad bij de groei-mindset en dat wil ze nu graag doorgeven: een voorwaarde om te groeien, is om te geloven dat je kunt groeien!

 • Locatie Langedijk en Heerhugowaard
 • Type project onderwijs, inclusieve samenleving
 • Initiatiefnemer Daniëlle Buis

Workshop Groeiend Denken.

Daniëlle Buis heeft de workshop Groeiend Denken voor het basisonderwijs ontwikkeld, waarin ze kinderen in anderhalf uur stimuleert om groeiend te denken. Met beeldmateriaal, rolmodellen en interactie in het nadenk-deel. Gevolgd door een doe-deel, waarin zij de net opgedane kennis in de praktijk brengen. Met GoPro-camera’s brengen leerlingen op een creatieve manier het vast-denken en groeiend-denken in beeld. Daniëlle zorgt voor de montage en geeft deze video’s aan de klas terug.

Het is belangrijk om te geloven dat je kunt groeien. Dat fouten maken niet erg is en juist kan helpen om ergens meer van te leren. Iets nu nog niet kunnen, betekent niet dat je het nooit zal kunnen. Wanneer je ervan uitgaat dat je altijd beter kunt worden, vind je uitdagingen geweldig. Met de groei-mindset ontwikkel je mentale kracht om uitdagingen aan te gaan. Als prestatiepsycholoog gebruik ik mijn kennis en ervaringsdeskundigheid om kinderen mentaal sterker te maken.

Groeiend DenkenDaniëlle Buis, initiatiefnemer Groeiend Denken.

Als rolmodel voor de klas.

Van speciaal basisonderwijs naar gediplomeerd universitair prestatiepsycholoog, dat is mijn persoonlijke leerloopbaan. De groei-mindset heeft ook mij ver gebracht. Met mijn levensverhaal laat ik kinderen merken: dat wat mij is gelukt, kan ook hen lukken. Met mijn kwetsbaarheid toon ik mijn kracht. Dat maakt het voor kinderen veel makkelijker om zich met mij te identificeren en mij als rolmodel te zien.

De mooiste aanbeveling over de pilotversie van mijn workshop Groeiend Denken kwam via-via tot mij. Een kennis van mijn vader zag bij haar vriendin thuis iets opmerkelijks aan de muur hangen. Het was een door mijzelf gesigneerd Groeiend Denken certificaat van haar dochter. Toen zij hiernaar vroeg, begon het meisje heel enthousiast over de workshop te vertellen:

“Juf Daniëlle vertelde hoe belangrijk het is om te geloven dat je kunt groeien. Over dat fouten maken niet erg is en juist kan helpen om ergens meer van te leren. En ook dat iets nu nog niet kunnen, niet betekent dat je het nooit zal kunnen.”

Haar woorden van geven precies aan wat ik tijdens mijn Groeiend Denken workshop bij kinderen teweegbreng. Dat vind ik geweldig en het geeft mij een enorme boost om de groei-mindset overtuiging bij kinderen te stimuleren.

Groeiend Denken
Daniëlle Buis wil met haar workshop Groeiend Denken de groei-mindset van kinderen ontwikkelen. Foto Marieke Neesen-Barten.

Mentale kracht met de groei-mindset.

Van basisonderwijs naar middelbare school

Iedereen heeft baat bij mentale training; het is minstens zo belangrijk als fysieke fitheid. De doelgroep voor de workshop Groeiend Denken is groep 7 en 8 van de basisschool. Deze kinderen zijn dan 10, 11 of 12 jaar en ze bereiden zich voor op de grote stap naar de middelbare school. Eisen gaan omhoog, de werkdruk neemt toe, er worden bepaalde vaardigheden gevraagd en prestaties zijn steeds belangrijker.

Groei-mindset versus vaste-mindset

De overgang naar het voortgezet onderwijs heeft veel impact en het blijkt dat de mindset van leerlingen een goede voorspeller is hoe ze het op de middelbare school zullen doen. De middelbare school is voor jongeren een periode van kansen. Een tijd waarin je uitvindt wat je leuk vindt, waarin je kunt leren wat je in de toekomst wilt gaan doen. Een periode van kansen in persoonlijke groei en ontplooiing, om wendbaar en weerbaar te worden.

De kinderen die een groei-mindset hebben, durven zichzelf hieraan blootstellen en groeien. Voor de kinderen met een vaste-mindset is de middelbare school een stuk angstaanjagender. Zij zijn bang dat hun tekortkomingen aan het licht komen. Deze vaste-mindset heeft als gevolg dat het kind zichzelf in zijn of haar potentiële groei tegenhoudt.

Jongeren hebben veel baat bij een groei-mindset, tijdens hun studie en op alle andere fronten in het leven. Met heel veel liefde wil ik zoveel mogelijk kinderen mentaal sterker maken. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik met basisschoolgroepen aan hun groei-mindset kan werken? Hoe vind ik de juiste personen en hoe kan ik hen overtuigen van het belang van de workshop Groeiend Denken? Help mij groeien om kinderen te helpen groeien.

Daniëlle Buis, initiatiefnemer Groeiend Denken.

Stroom...

 • coacht Daniëlle Buis om haar initiatief Groeiend Denken al doende te realiseren;
 • geeft praktische tools voor projectplan, juridische status en communicatie;
 • versterkt vaardigheden, zoals netwerken en doelgroep bereiken;
 • geeft professioneel advies over hoe je die stap verder komt;
 • biedt toegang tot een goed netwerk van maatschappelijke organisaties;
 • verbinding met andere initiatieven.

Meer weten?

Kijk op Daniëlle’s website voor meer info over Groeiend Denken.

Stuur een e-mail naar Daniëlle Buis: danielle_buis@live.com

Lees hier een interview met Daniëlle Buis over Groeiend Denken in het magazine Lief Langedijk.

Groeiend Denken, powered by Stroom & Lief Langedijk.

Initiatiefnemer Daniëlle Buis is een bevlogen doorzetter met een goed idee dat uitwerking verdient. Stichting Lief Langedijk steunt Groeiend Denken en maakt het coaching van Daniëlle Buis en haar maatschappelijke initiatief mogelijk. Stroom Nederland versterkt Groeiend Denken door doelen op korte- middellange- en lange termijn vast te stellen en het ontwikkelproces te coachen.

Dit Stroom coaching traject zet Daniëlle in haar kracht om de uitvoering van de Groeiend Denken workshop te realiseren. Daarnaast biedt Stroom Nederland versterking in de vorm van advies en netwerk; waarmee Daniëlle kennis en inspiratie voor Groeiend Denken kan opdoen.

Tijdens de coachsessies staan de volgende drie onderwerpen centraal:

 • hoe realiseer ik mijn initiatief? Met nadruk op doen en netwerk vergroten;
 • tips voor opstellen projectplan en begroting voor fondsen- en sponsorwerving;
 • persoonlijke ontwikkeling met focus op positieve energie, belemmeringen verkleinen en kansen zien.

Prestatiepsycholoog Daniëlle Buis (27).

”Net zoals fysieke fitheid zeer belangrijk is, is ook de mentale conditie net zo van belang voor de gezondheid van een kind. Persoonlijk heb ik ervaren dat mentale kracht ongelofelijk veel kan helpen om te groeien. Jaren geleden zat ik op het speciaal onderwijs, maar dit hield mij niet tegen om naar een studie aan de Universiteit te streven. Ik was ervan overtuigd dat ik kon groeien als persoon en in mijn vaardigheden; door hard te werken en mezelf kwetsbaar te durven opstellen.

Na een bijzonder mooie weg van speciaal onderwijs naar vmbo-1, vwo-2, ben ik aan de Universiteit van Amsterdam als sport- en prestatiepsycholoog afgestudeerd. Ik zou het geweldig vinden om zoveel mogelijk kinderen deze groei-mindset te kunnen meegeven! Dit doe ik door op scholen een leuke, interactieve workshop te geven.

Het is prettig om een steuntje in de rug te krijgen bij het starten om aan mijn droom te werken: om zoveel mogelijk kinderen mentaal sterker maken. Mentale kracht heeft mij zelf heel ver gebracht en ik wil dit graag aan anderen doorgeven.”

Groeiend Denken
Daniëlle Buis heeft de pilotversie van haar workshop Groeiend Denken op twee basisscholen kunnen testen.
Groeiend Denken
Meer weten? Kijk op www.buisprestatiepsychologie.nl/geloof-in-groei