Makers en Doeners

Makers-en-Doeners-1

De Makers en Doeners timmeren hard mee aan de nieuwe samenleving. Een vrolijke burgerbende van positieve zelfdoeners. Sociale netwerken werken samen aan gebiedsontwikkeling met een bottom-up aanpak. Waarom moeizaam doen als het leuk kan? Dat bewijst een grote groep wijkbewoners in Rotterdam en omgeving. Gewone mensen die investeren in de leefbaarheid van buurt en stad. Makers en Doeners geeft de aanzet tot de doe-beweging. Samen maken ze de dromen en de gedroomde stad van gewone burgers waar.

  • Locatie Regio Rotterdam en omgeving, Vlaardingen, Spijkenisse, Schiedam en Capelle aan den IJssel
  • Type project Sociale cohesie, co-creatie, netwerken van ondernemende wijkbewoners
  • Initiatiefnemer Marjanne van Ginneken

Makers en Doeners als zelf oplossend netwerk

Makers en Doeners is een netwerk van goeddoeners en frisdenkers. Met passie voor de buurt, milieu en veel tips over rondkomen met weinig, bouwen wijkbewoners zelf aan de nieuwe doe-democratie. Belangstelling van veel mensen gaat buiten de grenzen van hun eigen buurt; bovenwijks samenwerken is voor deze makers en doeners de normaalste zaak van de wereld. Verschillende communities werken samen aan concrete onderwerpen. Praktisch, zonder poespas en met concreet resultaat:

  • drie repaircafés;
  • straatheater;
  • markten en evenementen rond ambachten en lokaal gemaakte producten;
  • discoverkids: techniek en educatie gekoppeld aan recyclekunst voor kinderen;
  • pop up activiteiten met de caravan: mobiel terras met verteltheater en kidsactiviteiten;
  • promotieteam;
  • kostuumuitleen.

Niet wat je bent, maar wat je doet bepaalt je positie in de groepen. Bij ons is de burger aan zet. Door te werken met passie en met sterke leiders en hun volgers, is bij ons elk idee van een persoon al snel een activiteit van de groep. Zo werken wij samen aan de nieuwe netwerkmaatschappij.

Makers-en-Doeners-3Marjanne van Ginneken, initiatiefnemer Makers en Doeners

Makers en Doeners zoekt netwerken die willen samenwerken

Mensen die deze peerleader- en peergrouping aanpak begrijpen: het werken via natuurlijke leiders met grote vriendenkringen. Stadsontwikkeling vanuit de mensen die er wonen en werken. Door te werken vanuit hun kennis, passie en ideeën. Zonder bestuurlijke taal en zonder institutionele structuren aan wijkbewoners op te leggen. In samenwerking met bestuurders van steden en gebieden. Bureaucratie verminderen en zelf oplossend vermogen van burgers de ruimte geven.

Wie is actief in het Makers en Doeners netwerk?

Vele partners in en om Rotterdam zijn bij het Makers en Doeners netwerk betrokken, zoals de Leger des Heils buurtsteunpunten, winkeliersverenigingen en Repaircafé Nederland.

Makers en Doeners bestaat uit veel vrijwilligers en werkt via kernfiguren in de buurten. Dat zijn de leiders met een groot vriendennetwerk, waaronder de krachtige doeners: Karin Padmos, Peter den Boer en Jolanda en Hans den Engelsman.

Ook met social media bereikt Makers en Doeners een groot publiek. De kracht van online communicatie bewijst zich in diverse Facebook chatgroepen: Rotterdam WhatsUp!,  Wat is er te doen in Rotterdam Oost en Capelle aan den IJssel? en de Rotterdamse wijkengroepen Liskwartier, Bergpolder en Blijdorp.

Makers en Doeners sluit aan bij bestaande groepen. Iedereen met positieve energie en passie voor vrijwilligerswerk kan meedoen. Onderlinge versterking is het motto: zet gunfactor op standje hoog en je helpt elkaar. Goed samenwerken met het stadsbestuur door creatief om bestaande regels heen te werken; dan kom je er samen wel uit. Wij nemen de regie over onze eigen leefomgeving terug.

Meer weten?

Kijk op de Makers en Doeners websiteFacebook en Twitter.

Stroom…

• geeft tips hoe de Makers en Doeners blauwdruk naar andere steden uit te rollen;
• zoekt mee naar nieuwe competente bestuursleden;
• biedt toegang tot een netwerk van maatschappelijke organisaties, bestuurders en politici;
• verbindt Makers en Doeners aan andere sociale initiatieven.

‘Niet mauwen maar bouwen.’ Dat is ons credo. Van plan bliksemsnel naar uitvoeren. Van droom naar werkelijkheid in een flits. Wij hebben een blauwdruk gemaakt van onze aanpak coöperatieve gebiedsontwikkeling via samenwerkende sociale netwerken. Het zelf oplossend vermogen van de gemeenschap werkt goed.

Makers en Doeners, powered by Stroom geeft een impuls aan initiatiefnemers. De succesfactoren? Gun elkaar een idee of oplossing. Help elkaar met vrijwilligers en wissel talent en krachten uit. Vrienden delen en vrienden helpen elkaar. Laagdrempelig en direct. Met korte lijnen tussen krachtige lokale netwerkleiders, die elkaar via social media platforums opzoeken, delen we problemen én oplossingen.

 

Makers en Doeners
'De mensen een glimlach op hun gezicht te toveren.' Dat is de passie van Joop Wijnbergen, gebiedsnetwerker en kwartiermaker Rotterdam Alexander. Als ondernemende ambtenaar versterkt hij Makers en Doeners. Vanaf nu gaat ook Stroom Nederland Makers en Doeners superchargen.

Makers en Doeners terugblik op de ontvangen stroomversterking.

‘’Met netwerken en een vriendenkring van doeners maken we oplossingen, de overheid zal het zien en zich er op aanpassen. Dat gaat niet altijd snel. Sterker nog, meestal tergend langzaam. Maar zolang er beweging in zit, krijgen we dingen voor elkaar. Makers en Doeners bereikt het meest door gestaag verder te gaan op de ingeslagen weg.

Stroomversneller Barbara Kathmann heeft geregeld dat Makers en Doeners met gebiedscommissielid René Hof in gesprek kwam over coöperatieve gebiedsontwikkeling via sociale krachtnetwerken in Alexander. Een toezegging voor een vervolggesprek met de gebiedscommissie hebben we op zak.

Werken vanuit kracht van de buurt. Aanboren en in kaart brengen van zelfoplossend vermogen van de wijk, stad en regio. Stroomversneller Wim van Heemst heeft Makers en Doeners prima geholpen en hij heeft aangegeven dat hij op ons verzoek ook verder wil helpen. Makers en Doeners gaat de kennis van de stroomversnellers Barbara en Wim toepassen in een plan van aanpak.

Makers en Doeners heeft een netwerk rond de nieuwe wijkraden die de gebiedscommissie gaan vervangen. Kansen zien, aan twee kanten van de tafel zitten, informatiestroom en betrokken samenwerking. Genoeg positieve ingrediënten voor een Makers en Doeners plan voor 2018 en verder!’’

Marjanne van Ginneken, initiatiefnemer Makers en Doeners.

December 2017.

Paarse krokodil aanpakken

Makers en Doeners heeft de koppen bij elkaar gestoken en we hebben besloten om de activiteiten in de wijken en evenementen terug te brengen en onze netwerkactiviteiten juist te versterken. We gaan ons richten op de lobby en het verbinden. Want het is gewoon nodig om daar meer sturing in te krijgen. Wij helpen anderen om de paarse krokodil aan te pakken en we spreken er zo af en toe eentje aan.

Online netwerk bouwen

We willen voor Rotterdam een positieve doe-website voor burgers maken. Er zijn al veel bloggers en vloggers in de wijk die dagelijks straatnieuws publiceren. We centraliseren dat op een online netwerk. Ons doel is om datgene wat er is te versterken en daar meer ruchtbaarheid aan te geven.

De afgesproken stroomversterking is uitgevoerd en afgerond. Veel dank voor de hulp van stroomversnellers Wim, Barbara en Frank! En vergeet niet om mij in te zetten bij het versterken van andere sociale initiatieven die burgerinspraak bevorderen.

Marjanne van Ginneken, initiatiefnemer Makers en Doeners.

Mei 2018.