NewBees

new-bees-in-kader

NewBees regelt vrijwilligerswerk, stages en arbeidsplaatsen voor vluchtelingen vanaf dag één. Newbees at work! Making matches that matter.

  • Locatie Landelijk
  • Type project Vluchtelingen
  • Initiatiefnemer Annemiek Dresen
Vluchtelingen die vrijwilligerswerk doen met NewBees

Over NewBees

NewBees zorgt ervoor dat vluchtelingen vanaf hun aankomst vrijwilligerswerk kunnen doen bij lokale maatschappelijke organisaties.

NewBees gelooft in een inclusieve samenleving en in de talenten en ervaringen die migranten meenemen wanneer zij naar Nederland komen. Door vluchtelingen al vrijwilligerswerk te laten doen voordat ze een betaalde baan mogen beginnen kunnen ze zich verder ontwikkelen, een sociaal netwerk opbouwen, Nederland leren kennen en een lokale ‘CV’ opbouwen. Referenties en beoordelingen worden opgeslagen zodat een ‘newbee’ deze mee kan nemen in zijn of haar asielprocedure en inburgering in Nederland. Daarmee vergroot NewBees de kans dat ze later een baan kunnen vinden.

Samenwerking NewBees, Breinstein en Stroom

Stroom heeft NewBees in contact gebracht met het detacheringsbureau Breinstein en na een vruchtbaar kennismakingsgesprek hebben de drie partijen besloten om te gaan samenwerken om het NewBees initiatief te versterken.  Breinstein geeft als maatschappelijk betrokken ondernemer een groep van tien trainees de wicked problem opdracht om in drie maanden tijd NewBees te helpen vrijwilligerswerk door vluchtelingen landelijk uit te rollen en met haar inzet van expertise op het gebied van arbeidsmarktsbeleid het inclusieve project te professionaliseren. Stroom brengt de partijen bij elkaar, levert input aan de trainees en zorgt voor interessante gasten bij de eindpresentatie. Lees het nieuwsbericht Breinstein helpt NewBees met vrijwilligerswerk voor vluchtelingen.

What is NewBees?

Each day, NewBees is working with newcomers in the Netherlands to make meaningful matches with Dutch organizations and companies. Want to know more about what we do? Check out this cool video about our work! Let us know what you think. #NewBees #MakingMatchesThatMatter

Posted by NewBees on Wednesday, 28 June 2017
NewBees making matches that mather. Bron: www.facebook.com

Ben je een NewBee? Ben je op zoek naar NewBees? Of wil je geld doneren? Ga naar de website van NewBees.

Meer weten? Lees hier de motivatie van Annemiek en de ervaringen van de vluchtelingen.

Lees het opinieartikel van Mirthe Biemans en Annemiek Dresen in het Parool: Bied vluchtelingen meer dan bijstand.

Lees ook het achtergrondverhaal in het online magazine OneWorld.nl: Met vrijwilligerswerk draaien vluchtelingen direct mee in de maatschappij.

Lees hier het interview ‘Van ruwe oesters prachtige parels maken’ over Stroom, NewBees en meer sociale initiatieven, door Cock de Vries.

Het NewBees jaarverslag 2016 laat zien dat dit sociale en inclusieve initiatief impact heeft. NewBees is in 2016 gestart en heeft in het oprichtingsjaar veel bereikt. Dat belooft veel mooie ‘matches that mather’ in 2017.

Bron: www.youtube.com

Zonder Stroom hadden we niet gestaan waar we nu zijn. Ze hebben belangrijke deuren voor ons geopend. Dankzij hen hebben we contact met het ministerie. Voor mij is Stroom echt een geweldige sparringpartner met de prettige blik van een outsider.

annemiek dresenAnnemiek Dresen

Stroom…

  • geeft advies over fondsaanvragen;
  • bracht Annemiek in contact met maatschappelijke organisaties en het ministerie;
  • regelt aandacht voor NewBees, bijvoorbeeld op een festival en in de krant;
  • verbindt maatschappelijk betrokken ondernemers aan NewBees;
  • koppelt NewBees aan andere Stroominitiatieven, zoals One to Share en RefuGenius;
  • bracht NewBees in verbinding met detacheerder Breinstein en doet mee aan de Brein&Muscle dagen.

Het behaalde resultaat van de samenwerking Breinstein, NewBees en Stroom Nederland is heel cool. Het was van begin tot eind een supertraject. De eindbijeenkomst in de Stadskantine was goed op inhoud én vorm. De trainees gaven hele leuke presentaties en er zat een vakinhoudelijk gezelschap in de zaal. De frisse blik van buitenaf en nieuwe connecties hebben absoluut impact op NewBees.

Stroom heeft een prettig samenwerkingsproces mogelijk gemaakt. Dit traject heeft heel veel realistische inzichten gegeven. NewBees is een nieuwe, snel groeiende club mensen die veel kan leren van de knowhow van een detacheringsbedrijf als Breinstein.

De waardevolle adviezen geven inzicht in wat we goed moeten oppakken en opent deuren naar een fantastisch netwerk. Door deze relevante samenwerking kunnen we ver komen met vrijwilligerswerk, stages en arbeidsplekken voor nieuwkomers. Voor mij is het kernwoord: samen!”

Annemiek Dresen, initiatiefnemer NewBees.

''Breinstein vindt het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Wie goed doet, goed ontmoet. We willen ook iets teruggeven. Dat kun je doen in geld, maar dan weet je niet waar het belandt. Op deze manier weten we waar de investering naar toe gaat.''

chantal-konstChantal Konst, oprichter van Breinstein en Stroomambassadeur.

''We zijn met heel veel plezier de samenwerking met NewBees aangegaan. Voor en met vluchtelingen aan de slag gaan tijdens de Brein & Muscle dagen, heeft veel met onze trainees gedaan. Het bezoek aan een asielzoekerscentrum heeft veel indruk gemaakt en de persoonlijke gesprekken met NewBees en nieuwkomers zorgden voor nieuwe inzichten bij ons allen.''

Ik zie de rol van Stroom als verbinder en versneller. Het was heel goed dat Daniëlle aan het Brein & Muscle traject meedeed en onze trainees advies en netwerk gaf. Door de matching van Stroom is Breinstein in contact gekomen met NewBees. Dat hadden we niet alleen kunnen doen.

Maatschappelijk betrokken ondernemen is ons goed bevallen. Het is de tijdsinvestering waard geweest. Het was gewoon heel tof!

Stefanie Omodei, Brein & Muscle projectleider Breinstein.

NewBees
Interview met Annemiek Dresen van NewBees in Het Financieele Dagblad op 12 februari 2018.