RefuGenius

refugenius-in-kader

Studenten starten in hun vrije tijd een sociale onderneming om vluchtelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt voor te bereiden en succesvol aan het werk te helpen. RefuGenius biedt trainingen aan nieuwkomers met een status, om een brug te slaan tussen de nieuwe Nederlanders en de Nederlandse arbeidsmarkt.

  • Locatie Amsterdam
  • Type project Vluchtelingen
  • Initiatiefnemer Léon Polman en Ravi Panday
www.enactusvu.nl

Over RefuGenius

Initiatiefnemers Léon Polman (21) en Ravi Panday (22) zijn student aan de Vrije Universiteit en lid van studentenorganisatie Enactus, die sociale ondernemingen ondersteunt op negentien universiteiten en hogescholen in Nederland. De eerste serie trainingen vindt plaats aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar de ambitie is om het opleidingsprogramma uit te rollen over Nederland.

Belangrijke doelen zijn het bewustmaken van de vluchtelingen met status, zodat ze een realistische blik krijgen op hun kansen op de arbeidsmarkt, en om hen te motiveren om zelf in actie te komen. De vaak goed opgeleide vluchtelingen kunnen actief aan de slag op de arbeidsmarkt door koppeling aan een mentor, stages, werk in een passende bedrijfstak of verwijzing naar de juiste onderwijsinstantie om verder te leren.

Meer weten?

Meer weten over RefuGenius? Kijk op de website van Enactus of op de Facebookpagina RefuGenius

Ruben Peeters van The Story Supplier maakte een aftermovie van de derde RefuGenius workshop: trainer Kim Nathan onderwees de nieuwkomers over het belang van je goede verschijning tijdens een sollicitatiegesprek. NewBees vrijwilliger en stroomversneller Asad Ghani deed als deelnemer mee. Hij vond deze informatie waardevol en de sfeer in de groep – op z’n Hollands – ‘gezellig’.

Lees hier een interview met de initiatiefnemers: Studenten helpen vluchtelingen hun arbeidsmarktkansen te vergroten en een terugblik op de eerste workshop: Vluchtelingen leren zichzelf te verkopen.

 

We geloven in elkaar versterken. Daartoe werken we graag samen met organisaties die ook actief zijn op het gebied van vluchtelingen, opleiding, vrijwilligerswerk en arbeidsmarkt.

Léon Polman en Ravi Panday

Stroom…

  • biedt toegang tot een goed netwerk van maatschappelijke organisaties, bestuurders en politici;
  • geeft professioneel advies over hoe je die stap verder komt;
  • legt verbinding met andere inclusieve initiatieven, zoals met New Bees.

Stroom versterkte RefuGenius van oktober 2016 tot en met januari.

Stroom Nederland was voor ons de toegang tot een groot maatschappelijk netwerk. Ook werkte het als goed klankbord voor onze ideeën. Verbinding is het sleutelwoord. Zo koppelde Stroom ons aan verantwoordelijk ambtenaren op het ministerie en bij de lokale overheid en was er een goede match met andere Stroominitiatieven, zoals NewBees. Beide projecten helpen nieuwkomers aan een betere positie op de arbeidsmarkt. Het bleek heel zinnig om van elkaars bestaan te weten op onderdelen samen te werken.

Polman-en-Panday-in-kaderLéon Polman en Ravi Panday, initiatiefnemers RefuGenius
RefuGenius
RefuGenius workshop door Quirine de Veth. Hoe maak je een goed Nederlands CV? Foto Ruben Peeters.