Theehuis De Mazen

Theehuis De Mazen

Theehuis De Mazen een heerlijke plek voor een eerlijk gesprek en een goed kopje thee. Een laagdrempelige, sociale horecagelegenheid in hartje Bergen, waar je mag zijn wie je bent.

  • Locatie Bergen, Noord-Holland
  • Type project Sociale cohesie, inclusieve samenleving, sociaal ondernemen
  • Initiatiefnemer Hedwig Jong

Theehuis De Mazen wil een laagdrempelige ontmoetings- en activiteitenplek bieden waar bewondering en waardering voor ieders kwaliteiten en diversiteit centraal staan. Eenzaamheid en uitsluiting van groepen tegengaan en hiermee een inclusieve samenleving nastreven.

Diverse doelgroepen samenbrengen en verbinden door middel van activiteiten die uitgaan van een gemeenschappelijke deler. Bij elkaar komen en zien dat ieder talenten, mogelijkheden en uitdagingen heeft. Want daarin is niemand uniek! Initiatiefnemer Hedwig Jong zet zich al haar hele werkende leven in voor een inclusieve samenleving.

Iedereen doet ertoe en mag zichtbaar zijn. Mijn plan voor Theehuis de Mazen ontstond echt vanuit mijn hart. Juist in het Noord-Hollandse Bergen waar zoveel mooie instellingen zijn, zie je daar in het dorpscentrum weinig tot niets van terug. Ook de grote diversiteit van inwoners in Bergen voedde bij mij de behoefte om diverse groepen met elkaar te verbinden.

Theehuis De MazenHedwig Jong, initiatiefnemer Theehuis De Mazen.

Met Aandacht Zijn en Echt Nabij.

Als sociaal wezen en enthousiaste handwerkster bedacht Hedwig als naam De Mazen. Mazen is een handwerktechniek, die losse onderdelen met elkaar verbindt of oppervlakten nog mooier maakt. Naast het verbinden staat De Mazen voor ‘Met Aandacht Zijn en Echt Nabij’.

Ontmoeting

Theehuis de Mazen als plek waar je wordt uitgedaagd om mensen echt te ontmoeten en elkaar te zien in wat we zijn. Om vanuit een heel andere achtergrond en levenscontext toch kennis te maken, in gesprek te gaan en samen te doen. Ook al zijn er verschillen, er zijn ook altijd raakvlakken tussen mensen. Gemeenschappelijke interesses, van waaruit wij elkaar tegemoet kunnen komen.

Positieve cirkel

Vanuit gedeelde interesse ontstaan kansen om elkaar te leren kennen en wederzijdse waardering op te bouwen. Het maakt je krachtiger wanneer je je gewaardeerd voelt. Om wie en wat je bent, om wat je kunt en wat je nog niet kan. Vanuit die kracht kan je weer verder ontwikkelen en ook positiever naar anderen zijn. Zo ontstaat een positieve cirkel, waarin we als persoon van waarde zijn en iets voor elkaar kunnen betekenen.

Een warm initiatief

Naast een Theehuis waar ieder gewoon binnen kan lopen, is De Mazen een initiatief waar nieuwe ideeën kunnen ontstaan en groeien. De doelgroep is divers, net als de gemeenschappelijke deler: liefde voor thee en een bakkie koffie, lekker eten en koken, handwerken, kaartspelen, beeldende kunst, literatuur of praten over het nieuws; alles kan en iedereen is welkom.

Samenwerken en leren

De activiteiten kunnen vanuit spontane ontmoetingen ontstaan, maar zullen ook bewust neergezet worden. Zoals bij dagbestedingsactiviteiten, waar geïnteresseerden uit het dorp samenwerken, beperkt of niet, dat maakt niet uit. Juist vanuit het idee dat we nog zoveel van elkaar kunnen leren. En dat wat wij kunnen leren, ook uit een onverwachte hoek kan komen.

Theehuis De Mazen
Theehuis De Mazen een heerlijke plek voor een eerlijk gesprek en een goed kopje thee.

Een voorbeeld.

Autisme kan een ontzettend lastige beperking zijn. Maar wat gebeurt er als we de schoonheid en kracht ervan gaan inzien? De behoefte aan herhaling, duidelijkheid en structuur, maakt misschien wel dat deze persoon geweldige producten maakt. De herhaling biedt de kans de techniek steeds meer te beheersen en zich nog meer eigen te maken. Terwijl ik met mijn behoefte om voortdurend nieuwe dingen te willen maken, gerust wel een sok zal kunnen breien. Of de tweede sok af komt of precies hetzelfde wordt, is dan nog de vraag.

Het leuke is: allebei is oké! En als we elkaar daarin kunnen waarderen, maken we elkaar krachtiger en zijn we allebei blij. Wellicht wordt je geïnspireerd om toch ook eens iets nieuws te proberen of om juist eens door te zetten om iets te perfectioneren.

Een warm netwerk van echte mensen.

Mensen staan steeds meer op zichzelf. Activiteiten die inclusie stimuleren kunnen hier verandering in brengen. Contacten opbouwen, met elkaar in gesprek gaan, is makkelijker als je ook iets samen doet. Er ontstaat een basis voor een netwerk van echte mensen.

Het personeel in Theehuis de Mazen is een katalysator in dit proces van verbinden en stimuleren van ontwikkeling. Aan hen de uitdaging om te zien wat mensen nodig hebben, te horen wat er speelt, handvatten en ruimte te bieden om personen hun eigen initiatieven werkelijkheid te laten worden. Om persoonlijke en andermans kwaliteiten te laten zien en te ontwikkelen. Zodat iedereen zelfstandiger en krachtiger in het leven staat.

Een warm dampende pot thee waar je gezamenlijk voor aan tafel schuift, staat symbool voor iemand die op je wacht, jouw verhaal wil horen of aan wie jij je in stilte aan verwarmt.

Stroom…

  • geeft praktische tools voor juridische status, projectplan en communicatie;
  • versterkt vaardigheden, zoals doelgroep bereiken en netwerken;
  • geeft professioneel advies over hoe je die stap verder komt. Stroom ambassadeur Bianca Koomen coacht Hedwig Jong om sociaal ondernemend te leren denken en handelen;
  • biedt toegang tot een goed netwerk van maatschappelijke organisaties, bestuurders en politici;
  • verbinding met andere initiatieven. Theehuis de Mazen deed in december met vier andere sociale initiatieven mee aan de Doe Het Niet Zelf Brein & Muscle sessie, powered by Stroom.
Theehuis De Mazen
Hedwig pitcht Theehuis De Mazen bij de Doe het Niet Zelf Brein & Muscle sessie, powered by Stroom.

Meer weten?

Stuur een e-mail naar Hedwig Jong: theehuis@demazen.nl

Voor wie is het?

Iedereen is welkom

Alle inwoners en bezoekers van Bergen zijn welkom. Theehuis de Mazen zal mensen aanspreken die zichzelf willen blijven ontwikkelen, die echt interesse in hun medemens en bewondering voor elkaars kwaliteiten hebben. Specifiek richt Theehuis De Mazen zich op de diverse groepen die in de gemeente Bergen wonen: senioren, minima, mensen met een verstandelijke-, psychische- of lichamelijke beperking. De verbinding tussen doelgroepen staat altijd voorop.

Missie

Theehuis De Mazen heeft de missie om mensen met diverse kwaliteiten en beperkingen, verschillende achtergronden en vanuit verschillende culturen samenbrengen en verbinden door middel van activiteiten, die uitgaan van een gemeenschappelijke deler. Met als doel mensen hun eigen en elkaars kwaliteiten te laten zien en verder te laten ontwikkelen, waardoor sociale cohesie en participatie kan ontstaan. Eenzaamheid en uitsluiting van groepen tegengaan en hiermee een inclusieve samenleving nastreven.

Sociale onderneming

De ontmoetingsplek & activiteitenruimte gaat zich vormen als modern dag café en combineert een modern stedelijke uitstraling met dorpse warmte. De sociale onderneming streeft een ideëel doel na: de materialen die gebruikt worden en de voedingswaren worden zoveel mogelijk fair- en maatschappelijk verantwoord ingekocht. Natuurlijk, gerecycled en zoveel mogelijk uit de omgeving.

Werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

De dagbesteding biedt plek aan mensen met een verstandelijke, psychische en/of lichamelijke beperking die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze kunnen werken in de horeca (bediening, bakken, bereiden broodjes), in het atelier (ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van creatieve activiteiten), als verkoopmedewerker (verkoop van producten vanuit de creatieve activiteiten), als assistent social media, medewerker website & communicatie of huishoudelijk medewerker.

Talentontwikkeling

We werken samen op basis van gelijkwaardigheid, positiviteit, betrokkenheid en waardering voor persoonlijke kwaliteiten. Een plek waar een ieder volwaardig meedraait, vanuit eigen talent en met de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.

Theehuis De Mazen
Mei 2018 - ''Ik ben zo blij dat mijn plan in nu een stroomversnelling is gekomen en heb zin om door te gaan nu er steeds meer helpende handen zijn.'' Hedwig Jong heeft krachtige personen om zich heen verzameld die zich willen inzetten om Theehuis De Mazen in Bergen te realiseren. Met een champagneglas verveine thee brachten we een proost uit op haar sociale en inclusieve initiatief Theehuis De Mazen, powered by Stroom Nederland.
Doe Het Niet Zelf Stroomsessie, foto Daniëlle Koelemij
8 juni 2018 - Hedwig Jong doet mee aan de Doe Het Niet Zelf Stroomsessie in Manifesto. Krachten bundelen en talent delen!
Theehuis De Mazen
Vlnr. Stroom ambassadeur Bianca Koomen en Hedwig Jong, initiatiefnemer Theehuis De Mazen.

Geweldig! Wat een mentale omslag ik heb kunnen maken, na een half jaar support van Stroom Nederland en vijf adviesgesprekken met Bianca Koomen. Het is heerlijk om nu daadkrachtig alles wat er bij komt kijken aan te gaan, om Theehuis De Mazen te realiseren.

Theehuis De MazenHedwig Jong, initiatiefnemer Theehuis De Mazen.

Fijn dat ik als Stroomambassadeur een bijdrage heb kunnen leveren aan Hedwig en haar Theehuis De Mazen! Dit project zal van betekenis zijn voor veel mensen!

bianca-koomen-in-frameBianca Koomen, ambassadeur Stroom Nederland.