Tiny House Nederland

tiny-house-in-kader

Een klein huis is voor de initiatiefnemers van Tiny House Nederland de ideale basis om een bewuster en duurzamer leven te creëren. Door het leven in een Tiny House ontdek je wat je echt nodig hebt, wat je echt gelukkig maakt, en het stimuleert je bewuster om te gaan met je verbruik. In ruil daarvoor krijg je meer tijd, vrijheid, een goed gevoel en je houdt geld over.

 

  • Locatie Nederland, pilot Tiny Village Alkmaar
  • Type project Duurzaamheid
  • Initiatiefnemer Marjolein Jonker

Over Tiny House Nederland

Tiny House Nederland is een samenwerkingsverband van mensen die deze nieuwe woonvorm een warm hart toe dragen en onder de aandacht willen brengen bij het grote publiek door samenwerken, leren, doen, delen en uitvinden. Het open source delen van informatie, kennis en kunde waar iedereen beter van wordt.

Marjolein Jonker is de projectleider van het initiatief Tiny House Nederland. De duurzame woningen zijn milieuvriendelijk en zelfvoorzienend. Het fenomeen om klein en bewust te wonen slaat aan in Nederland. Minimalisme, basis vrijheid en goed voor milieu zorgen passen helemaal in het tijdsbeeld. Sinds januari verslaat de media regelmatig over het fenomeen en er zijn inmiddels een paar pilotprojecten in de opstartfase, zoals in Almere en Alkmaar.

Marjolein woont legaal op het terrein van de Gasfabriek te Alkmaar in een Tiny House dat ze zelf heeft laten ontwerpen en bouwen. De gemeente heeft toestemming gegeven voor een pilot met vijf huisjes voor vijf jaar, als onderzoeksproject Tiny Village. Het lastigste aspect is het vinden van geschikte plekken voor de Tiny Houses, omdat de huisjes niet aan het bouwbesluit voldoen en gemeenten dus geen bouwvergunning afgeven. Het is vooralsnog geen geaccepteerde legale bouwvorm. Dat is waar Tiny House Nederland zich voor gaat inzetten.

 

Meer weten?

Bezoek de website of volg ze op Facebook.

Lees hier een interview met een aantal pioniers uit de Nederlandse Tiny House movement: Tiny Houses, grote liefde voor kleine huisjes.

Met haar blog informeert Marjolein geïnteresseerden in deze woonvorm. Stichting Tiny House Nederland biedt als overkoepelende organisatie infovoorziening, faciliteiten, netwerk en lobby aan, om het elders mogelijk te maken.

Lees hier het interview ‘Van ruwe oesters prachtige parels maken’ over Stroom, Tiny House Nederland en meer sociale initiatieven, door Cock de Vries.

Wanneer is het genoeg? Wat hebben we nu eigenlijk echt nodig om fijn te kunnen leven? We kunnen de aarde niet blijven uitputten, we moeten terug naar kleiner, naar minder, naar genoeg.

Marjolijn-Jonker-in-kaderMarjolein Jonker, initiatiefnemer Tiny House Nederland

Stroom…

  • geeft tips om op de juiste manier een non-profit stichting op te richten;
  • stelt een breed netwerk beschikbaar, met ingangen bij beleidsmakers in gemeenten en provincies;
  • biedt versterking bij fondsenwerving en evenenementenorganisatie.
Tegenlicht meet up
Marjolein Jonker van Tiny House Nederland op de Tegenlicht meet up Alkmaar, met uitdagers en aanpakkers die een goed idee omzetten in daden. Idealisten met de drive om de wereld sociaal, inclusief en duurzaam te maken.
Tiny House Nederland
10 februari 2018 - Team Tiny House Nederland is aan het vergaderen over onze toekomstvisie, onder deskundige begeleiding van Stroom Nederland ambassadeur Frits Westerkamp. Wie willen we zijn, wat willen we komend jaar doen? We komen er wel met hulp van Frits! Met Natasja Oosterloo, Gerbrand van der Weg, Monique Van Orden en Marjolein Jonker.

Tiny House Nederland timmert enorm aan de weg en dit bevlogen team heeft focus nodig: wat doen we juist wel en wat niet meer? Ik heb het team begeleid om doel, missie en visie te formuleren. Dat is een basis waarop de snel groeiende Tiny House beweging verder kan bouwen. Zij zijn er blij mee en het mooie is dat ik het zelf ook enorm leuk vond om deze sessie te doen!

Foto-Frits-in-kaderFrits Westerkamp, Stroom ambassadeur.
Tiny House Nederland 28 april 2018
28 april 2018 - En nu zijn er drie tiny houses! Marjolein heeft eindelijk haar zo gewenste buren. Tijd voor een klein feestje. Wij van Stroom Nederland zijn trots op pionier én volhouder Marjolein Jonker Tiny House Nederland.
Tiny House Nederland
24 mei - Samenwerken draait om elkaar aanvullen: 1 + 1 = 3. Het soort samenwerking dat nodig is om duurzaam te groeien vraagt om vertrouwen in jezelf, de ander en de wil om te delen. De krachtenbundeling van Greenwish en Stroom Nederland geeft Tiny House Nederland extra power. Bouwstenen voor een business model canvas maken in een ‘huiselijke groene stroomsessie’ met Marjolein Jonker, Natasja Oosterloo, Monique van Orden, Ineke van Zanten en stroomversneller Marta Schaferova.

De huidige wens en gelijk een uitdaging voor Tiny House Nederland is om te kunnen groeien naar een professionelere organisatie met een duurzaam verdienmodel. Het is belangrijk om de particuliere initiatiefnemers zoveel mogelijk te ondersteunen, zodat nog meer mensen een betaalbaar en duurzaam Tiny House kunnen bewonen en daardoor de vrijheid krijgen om hun leven zelf in te richten.

Achter vierkante, grijze, niet inspirerende gebouwen op een bedrijfsterrein in Nieuwegein, verborgen achter een houten poort, ligt een grasveld waar anders niks mee gedaan zou worden. Nu ontdek ik er duurzame Tiny Houses met bloeiende tuintjes en grazende paarden. Door het harde werk van Tiny House Nederland kunnen er mensen op dit grasveld wonen. Op deze prachtige locatie hebben we elkaar ontmoet. In een inspirerende werksessie hebben we de eerste stappen naar een verdienmodel gemaakt. Want samen weet je meer!

Marta Schaferova in kaderMarta Schaferova, stroomversneller.