Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen

dorpsscholen

Vecht voor het behoud van kleine dorpsscholen.

  • Locatie Landelijk
  • Type project Onderwijs
  • Initiatiefnemer Jan Schuurman Hess

Over de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen

Overal in het land worden kleine dorpsscholen bedreigd in hun voortbestaan, omdat ze te duur en inefficiënt zouden zijn. De Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen (VZD) is opgericht om de laatste school in een dorp in stand te houden.

Docenten, ouders en dorpsbewoners kunnen zich aansluiten bij de VZD om de dorpsschool zelfstandig te maken. De staatssecretaris van Onderwijs heeft de VZD als volwaardig schoolbestuur erkend en steunt, met de overgrote meerderheid in de Tweede Kamer, onze plannen. De belangrijkste doelstelling is goed basisonderwijs aanbieden in kleine gemeenschappen en die gemeenschappen te versterken.

Meer weten?

Lees ons interview met Jan Schuurman Hess: Hoe houd je een dorpsschool open?

Lees over de supercharge Stroomversterking door onderwijsvernieuwer Bianca Koomen Stroomambassadeur versterkt dorpsscholeninitiatief.

De website Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen.

Het plan om kleine scholen te redden door ze te laten samenwerken in een overkoepelende vereniging is door het ministerie van Onderwijs geaccepteerd. Omroep Zeeland bericht op 12 oktober 2016 over deze doorbraak: Reddingsplan bedreigde schooltjes van Zeeuwse makelij.

Dagblad van het Noorden: Westbroek wordt baas over eigen school.

Linda nieuws: Hoe een school met 34 leerlingen toch open kan blijven.

Maakbaar Westerbroek presenteert Kleine school, grote kansen.

vzd2

‘Hoe leggen we het dorp terug in de school en de school terug in het dorp?’ Drukbezochte bijeenkomst in Limburg, waar Jan Schuurman Hess zijn initiatief Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen toelicht. ‘Nu krijg je de kans dat je onderwijs krijgt, zoals onderwijs bedoeld is en dat leraren lesgeven, zoals lesgeven bedoeld is.’ Aldus een ouder met onderwijservaring in de zaal.

Stroom heeft de expertise en ervaring om echt iets van de grond te krijgen. Het heeft ons extra bestuurlijke en politieke kracht gegeven.

Jan-Schuurman-HessJan Schuurman Hess

Stroom….

  • helpt mee het idee te verspreiden en scholen te verbinden;
  • zorgt voor politieke en bestuurlijke power;
  • koppelt deskundige, denkende doeners aan de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen.
  • Stroomambassadeur Bianca Koomen versterkte de VZD in november met onderwijsadvies en -netwerk.
Jan Ligthartschool
De Jan Ligthartschool in Westerbroek kan toch openblijven. De dorpsschool heeft daarmee een landelijke primeur.

De dorpsschool in Westerbroek blijft open!

7 juni 2017 – De dorpsschool in Westerbroek blijft open! Complimenten voor de passie, inzet en doorzettingsvermogen van dorpsbewoners, de Jan Ligthartschool, Jan Schuurman Hess en Lein Labruyère van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen en vele anderen. Demissionair vicepremier en tevens Stroomambassadeur Lodewijk Asscher bracht het goede nieuws in het dorpshuis. ‘’We hebben feest gevierd en de vlag is gehesen! Het is bijzonder wat we met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Deze dorpsschool heeft nu een experimentstatus gekregen.’’ Aldus onderwijsvernieuwer Bianca Koomen.

Lees Landelijke primeur in Westerbroek: te kleine school blijft toch open door RTV Noord.

Kijk het interview met initiatiefnemer Jan Schuurman Hess bij Noord Vandaag op RTV Noord: Er valt wat te proosten op de Jan Lighthartschool.

De Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen gaat samen met dorpsbewoners van Westerbroek aan de slag met de Jan Ligthartschool. Stroom Nederland heeft in de periode februari 2016 tot en met juni 2017 een steentje aan het proces bijgedragen. Met kennis, netwerk en positieve energie gaf Stroom versterking aan onderwijsvernieuwers die het hart van een dorp willen laten kloppen.

We hebben een gezamenlijk doel voor ogen, wat we met z'n allen willen bereiken. Het is bijzonder wat je voor elkaar kunt krijgen door goed met elkaar samen te werken.

Bianca Koomen, Stroomambassadeur

Nieuw leven voor de Ligthartschool in Westerbroek.

De juf van de bovenbouw is zwanger; ze is uitgerekend in de zomervakantie. Toen ik in februari in het dorp was had ze het de klas net verteld, nu kon niemand er meer omheen. De kinderen vieren elke echo mee. De regen striemt in Groningen. Er gaat een zelfgemaakte vlag met geverfde gekleurde kinderhanden omhoog bij de Ligthartschool in Westerbroek.

De school is te klein geworden. Maar de school blijft open.

Toen het bericht kwam dat de school moest sluiten was dat een mokerslag. Woede. Straks alle kinderen met de auto het dorp uit. En welk gezin gaat hier dan nog wonen? Maar ze gaven niet op en kwamen in contact met eenmans-sociale beweging Jan Schuurman Hess. Jan had meegemaakt dat de school in Kats (Zeeland) dicht moest en wat dat deed met een dorp. Zijn idee: we beginnen een vereniging zelfstandige dorpsscholen. Laat kleine scholen samenwerken, zorg voor goed onderwijs en red het dorp.

Kwaliteit voorop maar ook weerstand tegen het efficiency denken. Een lange veldtocht door de bureaucratie leek elke keer te stranden. Alsof er iedere keer een nieuwe drempel werd opgeworpen. Jan klopte aan bij de Kamerfractie, zocht en vond medestanders. Gisteren gebeurde het toch: een brief aan de Tweede Kamer waarin het zwart op wit staat: De Ligthartschool in Westerbroek mag “een onderwijskundig experiment” uitvoeren. Hoop voor andere dorpen.

Lees: de school blijft open!

De kinderen trommelden. De ouders en opa’s en oma’s stonden te glimmen van trots. Na de zomervakantie komt de juf haar baby laten zien op school.

Facebookpost Lodewijk Asscher op 8 juni 2017.

Jan Ligthartschool Westerbroek
Het is feest in Westerbroek: de Jan Ligthartschool kan ondanks een leerlingentekort toch open blijven. Ze zijn de eerste school die zich aansluit bij de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen.

‘Niet alleen in Groningen maar ook op Schouwen- Duiveland, in Friesland, Gelderland, Overijssel en Limburg gaan we met elkaar de strijd aan.’ Aldus Jan Schuurman Hess op 7 juni 2017.

Ouders en leerkrachten van basisschool De Morgenster in Kerkwerve zijn zeker bereid de handen uit de mouwen te steken, als dat een eventuele sluiting van de enige school in het dorp zou voorkomen. Ze zeiden dat naar aanleiding van het experiment van Jan Schuurman Hess uit Kats voor het behoud van kleine scholen. Lees ‘Sluiting school zou ramp zijn voor het dorp’ door Omroep Zeeland.