Young 4 You

Young 4 You

Young 4 You heeft als doel plezier en gezelschap te brengen in het leven van senioren en maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te stimuleren. Young 4 You is een sociale onderneming die matches maakt tussen ouderen en jongeren. De energie van jongeren maakt echt een verschil bij de senioren. Het bijkomende effect van de bezoekjes is verbinding, begrip en plezier. Kortom chemie tussen jong en oud!

  • Locatie Castricum
  • Type project inclusieve samenleving, generaties verbinden, sociale onderneming
  • Initiatiefnemer Loes Pijlman en Hanke Pijlman

Young 4 You verbindt jongeren en senioren.

Young 4 You is voor senioren vanaf 65 jaar, die behoefte aan gezelschap hebben en/of hulp kunnen gebruiken bij kleine klusjes in en om het huis. Het is ook bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 25 jaar die op een betekenisvolle manier actief willen zijn voor ouderen en daarmee iets kunnen bijverdienen.

De sociale onderneming Young 4 You is vorig jaar opgericht en in oktober online gegaan. Met behulp van deze website worden jongeren en senioren met elkaar verbonden op basis van profiel, woonplaats en interesses. Bij een match volgt een kennismakingsgesprek, waarbij de jongere en senior onderling afspraken maken over uren en activiteiten.

Matches ontstaan via inschrijving op de website, waar jongeren en senioren elkaar vinden. Young 4 You faciliteert persoonlijke begeleiding van senioren die niet digitaal vaardig zijn en zorgt voor kwaliteitsinvestering in de jongeren. Doel is gezelligheid en kwaliteit bieden aan senioren en jongeren. De droom van deze jonge sociale onderneming is 100.000 generatiematches in heel Nederland.

Young 4 You
Zoek jij leuk werk waar je een ander echt blij mee maakt? Of ben je een senior en zoek je gezelschap of hulp bij kleine klusjes? Young 4 You verbindt jongeren en senioren.

Ik geloof dat eenzaamheid niet mag bestaan. Mijn naam is Hanke Pijlman, ik ben nu 17 jaar en doe eindexamen vwo. Samen met mijn moeder heb ik Young 4 You opgericht, omdat ik vind dat er te veel ouderen alleen zijn. Er zijn onvoldoende mensen die de tijd nemen om een kop thee met ze te drinken, of samen een wandeling te maken. En dat terwijl dit zulke eenvoudige dingen zijn die zoveel plezier kunnen geven!

Hanke Pijlman in kaderHanke Pijlman, initiatiefnemer Young 4 You.

Bezoekjes aan mijn oma

Een paar jaar geleden bezocht ik regelmatig mijn oma in het verzorgingshuis. Ik merkte dat tijdens deze bezoekjes niet alleen mijn oma, maar ook de medebewoners helemaal opleefden. Ik zag daar voor het eerst dat er een speciale chemie is tussen jongeren en ouderen. Waar jongeren vol levensenergie zitten, hebben ouderen enorme levenservaring. Dit heeft mij een aantal mooie ontmoetingen opgeleverd die ik nooit zal vergeten.

Matches tussen jong en oud

Later ontstond ons idee om zoveel mogelijk jongeren en ouderen aan elkaar te koppelen via een matchwebsite en dat idee is uiteindelijk uitgegroeid tot Young 4 You. Natuurlijk ga ik zelf ook iedere week bij iemand langs. Meestal help ik in de tuin en drinken we vervolgens een kopje thee. Naast school en Young 4 You besteed ik ook graag tijd aan mijn passies: atletiek, pianospelen, tuinieren, freerunning. Als er goede golven zijn, ga ik naar het strand om te surfen.

Young 4 You
Hanke Pijlman gelooft dat eenzaamheid niet mag bestaan.

Wanneer we jongeren met senioren verbinden, kunnen we werkelijk een slag maken om te winnen van eenzaamheid.” Ik ben Loes Pijlman, ik woon samen met mijn man en drie tieners in Castricum. Van oorsprong ben ik verpleegkundige. Naast de tijd die ik steek in het opzetten van onze sociale onderneming Young 4 You, ben ik zelfstandige en geef ik training in crisismanagement.

Young 4 YouLoes Pijlman, initiatiefnemer Young 4 You.

Tijd en aandacht voor elkaar

Een aantal jaren geleden heb ik ondervonden hoe moeilijk het is om mijn tijd en aandacht te verdelen tussen mijn gezin, mijn baan en mijn lieve moeder, wiens gezondheid langzaam achteruit ging. Als we bij haar op bezoek gingen, namen we soms wel een uur om afscheid te nemen. Want op de één of andere manier kwam er dan van alles bij haar op wat écht nog besproken moest worden. Of er was een lampje stuk, óf de kinderen kregen nog een ijsje… ze kon ons maar slecht laten gaan. Later pas begreep ik waarom. Onze bezoekjes waren voor haar een hoogtepunt, de rest van de week gebeurde er niet zoveel.

In Nederland zijn 1.000.000 eenzame mensen

Het zal geen nieuws zijn dat er steeds minder tijd en echte aandacht is voor senioren. Schrijnende cijfers vertellen ons dat 1.000.000 mensen eenzaam zijn en dat er 200.000 mensen zijn die minder dan één keer per maand sociaal contact hebben. Dat doet mij pijn. Daarom heb ik samen met zijn zoon Hanke Young 4 You opgericht.

We hebben gezien dat het effect van een keer per week bezoek van een jongere echt een verschil maakt voor een senior en een stukje levensvreugde brengt. Daarnaast horen we mooie verhalen van de jongeren die echt ervaren hoe dankbaar het is om iemand een mooi moment te geven. Wij weten zeker dat de chemie tussen jong en oud zijn werk doet en zorgt voor meer verbinding en plezier.

Meer weten?

Bezoek de Young 4 You website en de Facebookpagina.

Contactpersoon is Loes Pijlman 06-39808088 of stuur een e-mail naar info@young4you.nl

Video met uitleg Young 4 You door initiatiefnemers Loes en Hanke Pijlman en huisarts Maaike Doeksen.

Door de hectiek van ons leven staan we er vaak niet bij stil hoe makkelijk je iemand blij kunt maken. Met een glimlach, begroeting of een gesprek kun je al een verschil voor iemand maken.

Young 4 YouLoes en Hanke Pijlman, initiatiefnemers Young 4 You.

In de blog Verbinding is van levensbelang kun je lezen dat dat verschil groter is dan je misschien zou denken.

Stroom…

Chemie tussen jong en oud zorgt voor meer verbinding en plezier.

Maaike Doeksen, huisarts in Castricum over Young 4 You.

Maaike ziet dagelijks de gevolgen van de toenemende vergrijzing in haar praktijk. Met name de groep van 75 plussers krijgt te maken met lichamelijke ongemakken. Maar ook (verborgen) eenzaamheid ligt op de loer.

‘’Ik merk dat dit lastig is om bespreekbaar te maken met de patiënt. Daarnaast kan eenzaamheid gevolgen hebben voor de gezondheid en de kwaliteit van leven. Hanke en Loes hebben een ludiek initiatief uitgewerkt waarbij ze ouderen en jongeren aan elkaar verbinden. Ze hebben de ervaring dat één keer per week sociaal contact met een jongere al een wereld van verschil maakt voor een oudere.

Daarnaast heeft het nog een aantal mooie bijkomende effecten. Zo haalt het ouderen uit hun isolement, verkleint het de generatiekloof en helpt het de ouderen te activeren. Bijkomend voordeel is dat het mantelzorgers kan ontlasten. Het is mooi om te zien dat jong en oud zoveel van elkaar kunnen leren.

Waar ouderen hun levenservaring en hun geschiedenis delen, brengen jongeren energie, levenslust en plezier. Zo ontstaat er meer begrip voor elkaar. Bij de jeugd zorgt dit bovendien voor maatschappelijke betrokkenheid en draagt het bij aan hun sociale en persoonlijke ontwikkeling.’’

Young 4 You
Lees meer over Young 4 You op www.young4you.nl
Young 4 You
17 april - Young 4 You initiatiefnemers Loes en Hanke Pijlman voerden vanmiddag een prima adviesgesprek met Stroom ambassadeur Hans Romeyn. Ze hebben al hun vragen kunnen stellen en hij helpt ze verder door ze in contact te brengen met relevante spelers in zijn netwerk. Hans benadrukte het belang van zichtbaar zijn met wat je doet en wat je wilt bereiken: know, like, trust! Heb jij ook tips hoe Young 4 You meer ouderen en jongeren kan bereiken? Neem dan vooral contact met ze op.

Jong en oud, hoe samen te leven? Young 4 You initiatiefnemer Hanke (18) en stroomversneller Daniëlle (47) zijn samen naar de bijeenkomst intergenerationeel contact ‘Een nieuwe morgen’ gegaan om inspiratie op te doen, kennis te delen en een duurzaam netwerk te creëren. Young 4 You powered by Stroom Nederland.

Young 4 You
31 mei - Op het bankje met de hoofdrolspelers uit de film 'Een nieuwe morgen' in verzorgingshuis Careyn Tuindorp Oost te Utrecht. V.l.n.r.: Cuno Balfoort, Arie Nagel en Hanke Pijlman.

Dit is de meest motiverende netwerksessie die ik ooit heb meegemaakt. Het geeft me positieve energie om verder te gaan met het matchen van jongeren en ouderen met young4you.nl!

Hanke Pijlman in kaderHanke Pijlman, initiatiefnemer Young 4 You.